Την εποχή αυτή, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας και τις οικογένειες μας, για τους περισσότερους γονείς η καθημερινότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Πολλοί γονείς απευθύνονται στην Athens Home Services, γιατί δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όταν ανοίξουν και μας ζητούν νταντάδες. Η εύκολη λύση της γιαγιάς και του παππού, δεν υπάρχει αυτή την εποχή και όπως όλα δείχνουν οι γονείς θα πρέπει να την ξεχάσουν, για μεγάλο διάστημα.

Στην Athens Home Services έχουμε μεγάλη λίστα υποψηφίων babysitters που είναι διαθέσιμες να εργαστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, δίπλα στα παιδιά σας. Οι υποψήφιες έχουν περάσει από συνέντευξη και έχουμε ελέγξει τα βιογραφικά τους.

Για όσους εργάζονται εκτός σπιτιού, οι μέρες αυτές είναι ένα άθλος. Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους, δεν έχουν ανθρώπους να τους βοηθήσουν με τα παιδιά.

Ακόμα όμως και όσοι εργάζονται από το σπίτι, χρειάζονται βοήθεια, αφού παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, πρέπει να φροντίσουν νήπια, να στηθούν στην ουρά στα σούπερ-μάρκετ, να ασχοληθούν με την σχολική τηλεκπαίδευση των πιο μεγάλων παιδιών αλλά και με όλες τις άλλες ανάγκες της οικογένεια.

Η νταντά την εποχή του κορωνοϊού

Όσοι είναι τυχεροί και έχουν νταντά ή babysitter, έχουν ένα χέρι βοήθειας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως είναι, συχνά, αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν, σχετικά με τα μέτρα προστασίας, όταν η νταντά δεν μένει με την οικογένεια. Φέρνεις έναν άνθρωπο στο σπίτι σου εν μέσω πανδημίας; Ακόμα και όταν μένει με την οικογένεια, τι γίνεται με τις ώρες/μέρες που έχει ρεπό;

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα περισσότερα παιδιά που θα μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε δεκτή για δημοσίευση από το περιοδικό Pediatrics, περίπου τα μισά παιδιά που αρρωσταίνουν εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, ξηρό βήχα και ρινική καταρροή. (1)  Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών, στη μελέτη, εμφάνισαν μέτρια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία και το 6% – ιδιαίτερα μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας – εμφάνισαν πολύ σοβαρά συμπτώματα.(2)

Οι πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο για τα παιδιά αλλάζουν συνεχώς και ακόμη και με ήπια συμπτώματα, τα παιδιά μπορεί να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι και φυσικά οι γονείς πώς θα πρέπει να συνεργαστούμε με άτομα που εργάζονται στο σπίτι μας.

Με δεδομένο ότι κάθε άτομο που μπαίνει στο σπίτι μπορεί να φέρει τον ιό και επίσης να εκτεθεί στον ιό, αν κάποιος στην οικογένεια είναι συμπτωματικός, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο. Επομένως, ενημερωθείτε σωστά, διαβάζοντας τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.(3)

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζετε συχνά στο σπίτι, όπως πόμολα, πρίζες, βρύσες, και σε περίπτωση οποιουδήποτε συμπτώματος που θα παρουσιάσει η νταντά ή και μέλος της οικογένειας, να σταματήσει η νταντά να έρχεται στο σπίτι έως ότου γίνουν τα απαραίτητα τεστ.

Εάν η νταντά ήταν άρρωστη, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε σημείωμα γιατρού που να πιστοποιεί ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στη δουλειά.

Ενημερώστε σωστά τη νταντά για τα μέτρα προστασίας

Συζητήστε με τη νταντά για το πώς εξαπλώνεται η λοίμωξη και πώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πλένοντας τα χέρια της, χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χεριών, μην αγγίζοντας το πρόσωπό της και φυσικά μην αγγίζοντας το πρόσωπο του παιδιού, αν πρώτα δεν έχει πλύνει και στεγνώσει επιμελώς τα χέρια της. Βεβαιωθείτε ότι κατανοεί τα συμπτώματα της ασθένειας Covid-19 και πείτε της να σας ενημερώσει αμέσως – και να μείνει στο σπίτι της- εάν εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα. Και φυσικά, να κάνετε ακριβώς το ίδιο, αν εμφανίσει ένα μέλος της οικογένειά σας συμπτώματα. Η σωστή και ειλικρινής επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτή την εποχή.

Ορίστε νέους κανόνες

Είναι απολύτως αποδεκτό να ορίσετε σαφείς κανόνες και νέα ρουτίνα. Για παράδειγμα, «όλοι οι φροντιστές, όχι μόνο οι νταντάδες,  θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πλένουν τα χέρια τους και να αφαιρούν τα παπούτσια κατά την είσοδο στο σπίτι», δήλωσε η Allison Aiello, Ph.D., επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Gillings. Εάν το άτομο που εργάζεται στο σπίτι σας χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικό, ίσως και να αφαιρεί τα ρούχα του και να φορά καθαρά ρούχα, στην εργασία, δίπλα στα παιδιά σας.

Ζητήστε από τη νταντά να πλένει τα χέρια της συχνά και κυρίως: πριν ετοιμάσει κάποιο γεύμα για τα παιδιά, μετά από βήχα ή φτέρνισμα, και αφού χρησιμοποιήσει το μπάνιο ή αλλάξει πάνες (παρέχετε λοσιόν εκτός από σαπούνι). Ζητήστε από τη νταντά, αν βγάζει τα παιδιά βόλτα, να αποφεύγει πολυσύχναστα μέρη.

Ενημερώστε τη νταντά για τις επίσημες οδηγίες και τα μέσα προφύλαξης. Αν και σε άλλες εποχές δεν θα σας αφορούσε τι έκανε εκτός εργασίες, αυτή την εποχή το αν τηρεί τις οδηγίες στο ελεύθερο χρόνο της, είναι κάτι που ίσως πρέπει να συζητήσετε μαζί της. Ο εργοδότης δεν πρέπει να εισβάλλει στην προσωπική ζωή των υπαλλήλων του ή να ελέγχει τη συμπεριφορά τους εκτός εργασίας, αλλά στη συγκεκριμένη εποχή, καλό είναι να τους ενημερώνει και να τους υπενθυμίζει τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι Ελληνικές αρχές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα μέτρα θα πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις περισσότερων των 10 ατόμων και να μην είμαστε πολλά άτομα, μαζί, κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Οι νταντάδες και οι φροντιστές είναι συχνά σαν μέλη της οικογένειας – πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για διασφαλίσουμε την υγεία όλων!

Πηγή: https://www.nytimes.com/2020/03/19/parenting/babysitter-safety-coronavirus.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *