
Ένα καλό βιογραφικό είναι πολύ σημαντικό για όποιον αναζητά εργασία. Μετράει πάντα υπέρ του υποψήφιου εργαζόμενου και μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην αγορά εργασίας.
O υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι μία εταιρεία όπως η Athens Home Services λαμβάνει πολλά βιογραφικά καθημερινά. Για να ξεχωρίσουμε το δικό του βιογραφικό και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η συνέντευξη, θα πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να το ετοιμάσει σωστά.
Ένα βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό, να επισημαίνει τα αληθινά προσόντα του υποψήφιου εργαζόμενου και να είναι προσαρμοσμένο στην συγκεκριμένη θέση εργασίας. Ο μελλοντικός εργοδότης θα πρέπει να καταλάβει αμέσως, με μια ματιά, τι προϋπηρεσία έχετε. Αν για παράδειγμα, η θέση που θέλουμε είναι για φροντίδα παιδιών θα πρέπει να βάλουμε ανάλογη προϋπηρεσία και όχι εργασία σε σούπερ-μάρκετ, εστιατόριο ή γραφιστική δουλειά. Αυτή την εμπειρία μπορούμε να την εντάξουμε σε άλλο σημείο.
Το βιογραφικό δεν χρειάζεται να είναι πάνω από μία σελίδα. Μην στέλνετε μεγάλα βιογραφικά γιατί σπανίως θα τα διαβάσει κάποιος.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το βιογραφικό πρέπει να είναι καθαρή και πρόσφατη, όχι «πειραγμένη» με φίλτρα και όχι από γάμους, εκδρομές, και πάρτι. Επίσης, δεν στέλνουμε φωτογραφία με μαγιό, γυαλιά ηλίου και καπέλα ή φωτογραφία στην οποία δεν κοιτάμε στο φακό.
Ας δούμε, αναλυτικά τι πρέπει να υπάρχει σε ένα βιογραφικό, δηλαδή τη δομή του:
1. Προσωπικά Στοιχεία
• Όνομα
• Επώνυμο
• Διεύθυνση
• Τηλέφωνα επικοινωνίας
• E-mail
• Στρατιωτικές υποχρεώσεις (Άνδρες, Έλληνες)
2. Παράγραφος εισαγωγής
Μία παράγραφος εισαγωγής, στην οποία εξηγούμε γιατί μας ενδιαφέρει να εργαστούμε στον συγκεκριμένο κλάδο, πχ στην φροντίδα παιδιών, είναι απαραίτητη. Δεν στέλνουμε βιογραφικό χωρίς εισαγωγή, γιατί αυτό θα έδειχνε αδιαφορία και έλλειψη επαγγελματισμού, σαν να μην γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο τομέα θέλουμε να εργαστούμε.
3. Δεξιότητες και ικανότητες
Χωρίζουμε τις δεξιότητες και τις ικανότητες σε διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα:
*Δεξιότητες (hard skills): πρώτες βοήθειες, κολύμπι, πιάνο, θεατρικό παιχνίδι.
*Ικανότητες (soft skills): αποφασιστική, επιλύω διαφορές, διαθέτω ενέργεια, είμαι ευέλικτη σε ωράριο, υπομονετική, επικοινωνιακή, καλή στον προγραμματισμό, τυπική στα ωράρια.
4. Επαγγελματική Εμπειρία
Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη προϋπηρεσία. Γράφουμε όνομα και επώνυμο εργοδότη ή επωνυμία επιχείρησης, πόλη και χώρα, ημερομηνίες και πολύ σύντομα τις αρμοδιότητες που είχαμε. Αν η θέση ήταν για φροντίδα παιδιών, γράφουμε ηλικίες παιδιών.
Συνεχίζουμε με όλες τις σχετικές θέσεις εργασίας, ακόμα και αυτές χωρίς ένσημα, όπως εθελοντικές, σε συγγενείς, σε κατασκηνώσεις.
Αν δεν θυμόμαστε μήνες, βάζουμε μόνο το έτος ή τα έτη για κάθε εργασία.
Σε μορφή bullet points γράφουμε προσόντα που είναι σχετικά με κάθε εργασία, ή/και αναφέρουμε κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, όπως για παράδειγμα: «Έμαθα σε παιδί 2 ετών να μετράει έως το 20».
5. Εκπαίδευση
Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη, με χρονολογία εισαγωγής και αποφοίτησης. Αν είχατε πάρει κάποια διάκριση, καλό είναι να αναφερθεί.
6. Σεμινάρια – Ειδικά Προγράμματα Εκπαίδευσης
Σεμινάρια ή προγράμματα σχετικά πάντα με το αντικείμενο της εργασίας. Γράφουμε αναλυτικά τίτλο του σεμιναρίου, διάρκεια, ημερομηνία, φορέα, πόλη και χώρα. Αν τα σεμινάρια είναι πολλά, τα γράφουμε σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο θα σταλεί μαζί με το βιογραφικό.
7. Ξένες Γλώσσες
Αναφέρουμε τις γνώσεις που έχουμε και αν υπάρχουν, τους τίτλους σπουδών μαζί με την ημερομηνία απόκτησης των τίτλων.
8. Επιπλέον Στοιχεία
Στοιχεία και δεξιότητες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στην εργασία, όπως για παράδειγμα άδειας οδήγησης, ακόμα και αν η θέση δεν το απαιτεί.
9. Ενδιαφέροντα
Μπορούμε να αναφέρουμε τα ενδιαφέροντά μας και τα χόμπι μας αν πιστεύουμε ότι αναδεικνύουν την προσωπικότητά μας.
10. Συστάσεις
Αναφορά σε τουλάχιστον 2 ή 3 πρώην εργοδότες που θα είναι διαθέσιμοι εφόσον ζητηθεί.
Συμβουλή: Ετοιμάστε ένα καλό βιογραφικό για να υπάρχει και όταν προκύψει η ανάγκη, προσαρμόστε το ανάλογα με τον κλάδο ή τη θέση εργασίας. Έτσι, μπορείτε να το στείλετε χωρίς αργοπορία.